Velkommen til Vinterstøtet!

Postet av Njård den 31. Okt 2023

Til helgen, 4. og 5. november, organiserer Njård Fekting årets nest siste nasjonale rankingsstevne for juniorfektere.

«Vinterstøtet» har etablert seg som en av de aller viktigste stevnene mest størst deltakelse fra hele landet. I år stiller over hundre fektere på pisten fra 12 klubber.  Det skal fektes i fem alderskategorier; U20, U17, U15, U13 og U11.


Nytt av året er utdeling av "Nils Koppangs Pokal", en vandrepokal til beste fekter i dame- og herreklassen under 20 år. Njård er stolt av å kunne hedre Nils Koppang på denne måten – og Nils vil selv være til stede for å dele ut pokalen. Nils nærmest vokste opp i fektesalen i Njårdhallen hvor han toppet sin karriere med å lede World-Cup-rankingen i 1978 etter at han vant to jr-VM i 1977 og 1978. Du kan lese om Nils’ fantastisk fektekarriere her under.

Finalen og premieutdelingen for U20 og 15 vil foregå fra kl 15 på lørdag. Mens U17, U13  finner sted søndag ettermiddag. 

I anledning den store mønstringen vil Norges Fekteforbund og Drammen fekteklubb i år tilby trenerkurs for parafekting – dvs to fektere som sitter i hver sin rullestol. Et eget kurs for fektedommere vil også bli organisert for å styrke norsk fektings dommerkapasitet. 


Så om Nils:

Nils Koppang begynte å fekte i Njårdhallen, den gang Oslo Fekteklubb, i 1968, bare ti år gammel. Allerede som 16-åring, i 1974, vant han sin første kongepokal i kårde senior - den første av syv, hvor den siste var i 1990.

I 1977 ble Nils junior-verdensmester ved å slå legendariske fektere som sveitsiske Poffet, Soviets Mojaev, og den franske fektelegenden Philippe Riboud. Utrolig nok gjentok Nils bragden året etter i Madrid, noe som resulterte i at den franske sportsavisen L’Equipe kalte han “Le prince d’une grande finale”. Årene etterpå fektet Nils sammen med Johan Harmenberg i Stockholm og senere ved Racing Club de France i Paris parallelt med sin utdanning.  Nils deltok i OL i Montreal i 1976 og Los Angeles i 1984, hvor han ble knepent slått ut av vinneren, franske Philippe Boisse 10-9. 

Nils tronet blant de aller øverste på World Cup-listen i årene fra 1978 og frem til 1984. Som eneste nordmann i historien ledet han WC høsten 1978 etter tre pall-plasser på WC-stevner etter hverandre. I løpet av sin karriere fektet han seg regelmessig til finaleplasser i de store WC-stevnene i Bern, London, Lugano, Heidenheim og Poitier. Han gikk også helt til topps i flere store internasjonale turneringer i Berlin, London, Paris, Åbo og Stockholm, foruten vårt eget Oslo-Cup. 

På pisten og i fektesalen var Nils alltid en gledesspreder og inspirator. Med sitt smittende vesen var han et naturlig midtpunkt i norsk fektemiljø og ledet landslaget til mange seiere i Nordisk og andre landskamper. I dag bor Nils på sin herregård i Vadstena i Sverige, hvor han heier på sin bonus-datter, Stina Blackstenius, toppscorer på det svenske fotball-landslaget og datteren Nina som i ung alder allerede har debutert på det svenske håndballandslaget. 


Paal Frisvold

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.